Document acties

Musea

Observatoire Centre Ardenne

Sterrenwacht “L’Observatoire Centre Ardenne” of OCA is toegankelijk voor iedereen, op aanvraag.

De sterrenwacht organiseert het hele jaar door activiteiten, volgens een vaste regelmaat maar ook à la carte: bezoeken, observaties, conferenties, stages voor kinderen en volwassenen, bedrijfsdagen, verjaardagen, tentoonstellingen, opendeur ter gelegenheid van de Nacht van de vallende sterren (op 14 augustus), Nacht van de duisternis, Dag van de astronomie, La marche GPCiel (oriëntatiewandeling in het donker), enz.

Het Observatoire Centre Ardenne is een ontmoetingsplaats waar zowel professionele astronomen als liefhebbers kennis en bevindingen kunnen uitwisselen. Het centrum heeft als doel de sterrenkunde en aanverwante wetenschappen meer bekendheid te geven: de bezielers van het centrum willen de astronomie immers toegankelijk maken voor een breed publiek, vooral voor kinderen en studenten, maar ook mensen met een handicap.

Er staat een telescoop die met zijn opening van 610 mm een van de krachtigste van België is. De site telt zes koepels, waarvan er een speciaal is ingericht voor mensen met een handicap: de ‘Accessible Etoile’ (toegankelijke ster) is toegankelijk voor mensen met een lichte of zware motorische of mentale handicap – een Belgische première!

Op deze plek komen astronomen bijeen om te overleggen en wetenschappelijk werk en onderzoek te verrichten, maar ook toeristen, gezinnen en studenten zijn er welkom. ‘Hemelklassen’ en stages verlopen er volgens een nieuw concept. Voor bezoekers die wat langer wensen te blijven werden zelfs overeenkomsten gesloten met lokale aanbieders van accommodatie.

Het OCA is ook een natuurobservatorium: de natuurvereniging CNB organiseert er om de twee jaar een opleiding voor natuurgidsen.

Chemin de la Source, 100
6840 Grapfontaine

061.61.59.05

0495.26.76.59

b2NhY25iQGhvdG1haWwuY29t

www.observatoirecentreardenne.be
 

‘Het museum van de ham’  

Ontdek samen met je kinderen de technieken, geuren en smaken van weleer in een oude Ardense hoeve. Bewonder de koelkamer achter glas en wandel door de rokerij, waar de hammen langzaam hangen te drogen. De worsten moeten eerst rijpen in een vergister en worden vervolgens gedroogd in een kamer op het noorden. Proef onze huisbereide en andere met zorg geselecteerde ambachtelijke producten en sla er een voorraad van in. Vergeet voor je vertrek de zwijntjes niet te groeten.

Chaussée de Namur, 42
6840 Verlaine

061.22.22.33

http://www.sanglochon.be/
 

‘Het telefoonmuseum’

Emilie Thines werkte vroeger bij de RTT en heeft nog steeds een passie voor telefonie. Zijn museum telt meer dan 800 telefoontoestellen en enkele telefooncentrales. Je ziet er ook uniformen van de RTT, geëmailleerde borden, oude telefoonboeken en Engelse, Franse en Belgische telefooncabines.

Rue des Espagnols, 6
6840 Petitvoir

061.27.74.23

‘Het museum van het landelijk leven’

Je loopt er door de keuken van je grootouders en ontdekt er oude landbouwwerktuigen en ander gereedschap, antieke fornuizen en een smederij in goede staat. Alles werd er met de grootste zorg ingericht en uitgewerkt om ons terug te flitsen naar grootvaders tijd.
 

Ook in het café-restaurant met antiek meubilair is het volop genieten van de sfeer anno 1900.

Edgard Grévisse

Chaussée de Luxembourg, 13
6840 Offaing

0474.42.82.40

Administration communale de Neufchâteau

Grand Place 1
6840 Neufchâteau

061.27.50.90

061.27.50.99

Y29tbXVuZUBuZXVmY2hhdGVhdS5iZQ==