U bent hier: Home / Vrije tijd / Toerisme / VVV-kantoor / Op ontdekking in de stad / Wandelen en mountainbiken
Document acties

Wandelen en mountainbiken

Aan de zoom van het grote woud van Anlier telt de streek van Neufchâteau veel bosrijke gebieden met heel wat wandelmogelijkheden. Het groene landschap ligt er uitnodigend bij: ontdek het te voet of met de fiets, langs bewegwijzerde paden die veel moois in petto hebben.

Wandelpaden

De TARPAN-wandelingen zijn themawandelingen die je langs een aangegeven route laten kennismaken met de schoonheid van de natuur en het lokale erfgoed.

Het natuurpad van het bos van Ospôt vertrekt aan het herenhuis (Maison Bourgeois) aan de Grand Place nummer 3 in Neufchâteau en gaat richting vallei (Vallée du lac) en de Klepper-molen, een gerestaureerd gebouw uit de achttiende eeuw. Via bossen en velden ontdek je het rijke archeologische en historische verleden van Neufchâteau (de neolithische polijststeen, Keltische grafheuvels, overblijfselen van het kasteel, het mausoleum van de oorlog 14-18).

Er staan 8 themapanelen langs het pad.

De wandeling is 7 km lang en duurt 1,45 uur. Ze kan te voet, met de mountainbike of te paard worden gemaakt.
 

Het pad van de ambachten vertrekt in Grandvoir. Er zijn zeven haltes, telkens gewijd aan een oud ambacht (kolenbrander, mandenmaker, klompenmaker, leisteenbewerker, molenaar, smid en zadelmaker). Een didactisch boekje dient als documentatie voor de volwassenen; voor de kinderen is er een vragenlijst over de natuur en oude ambachten.

De wandeling is 7,5 km lang en duurt 2,10 uur; ze kan te voet, met de mountainbike of te paard worden gedaan.
 

De rondreis doorheen het planetenstelsel van ongeveer 6 km (1,30 uur) is afgebakend met thematische paneeltjes die de planeten voorstellen en ze telkens situeren ten opzichte van de zon. Vertrek aan de Klepper-molen. Enkel te voet. Bij het VVV-kantoor is een boekje met uitleg te koop.

De kleine en grote chestrolaise zijn twee niet-afgebakende wandelingen (2,5 km – 40 minuten / 7 km – 1,45 uur): vanuit het stadscentrum voert deze wandeling je door de straten van de stad naar een pittoresk deel van de vallei, langs het beekje van Neufchâteau. Enkel te voet.

De grote wandeling gaat verder over de heuvel, de colline de la Justice, waar in augustus 1914 fel is gevochten.

De wandeling van Basse Hevau (14 km – 3,30 uur) is niet bewegwijzerd: deze schitterende wandeling voert je over en berg en dal, door het dichte loofbos, naar het Observatoire d’astronomie. Op verschillende punten geniet je van een prachtig uitzicht. Vertrek en aankomst bij het meer van Neufchâteau.

De wandeling Les Vannettes (11,5 km – 3.10 u.) vertrekt aan de camping bij het meer. Deze wandeling voert je door het landelijk getinte voormalige werkmansdorp Warmifontaine, waar nog heel wat overblijfselen zijn van de oude leisteengroeven.

De wandeling door het bos vertrekt vanuit het dorpje Petitvoir en laat je kennismaken met enkele facetten van de fauna en flora van het Ardense bos (bomen, herten, hout en vogels). Een wandeling van 5 km (1,15 uur), aangevuld met didactische panelen.

De kleine landelijke wandeling van la Rosière (9,5 km – 2,20 uur) voert je langs landwegen door de dorpen Petitvoir en Grandvoir.

De grote landelijke wandeling van la Rosière (17 km – 4h15) laat je kennismaken met het schitterende bos van Huqueni, waar de vogels uit volle borst fluiten, vertrekkend vanuit Petitvoir.

De kleine wandeling van Montplainchamps-Assenois (7,5 km – 1,55 uur) of de grote wandeling van Montplainchamps-Assenois (11 km – 2,45 uur). De wandeling vertrekt vanuit het dorp Montplainchamps en helpt je herbronnen: op het Ardense platteland met zijn dichte bossen, temidden van het natuurschoon, vergeet je even alles. Ook de gehuchten en lokale bezienswaardigheden (de kapel van Sart en de neolithische polijststeen) zijn de moeite waard.

Mountainbikeroutes

Er zijn ook 5 bewegwijzerde mountainbikeroutes, vertrekkend op de parking van de Klepper-molen, in de Vallée du Lac.

Route des Champs - 21,2 km
Makkelijk: weinig heuvelachtig gezinsparcours langs wegen en agrarische wegen. Prachtige vergezichten. Vertrek eveneens mogelijk vanuit de dorpskern van Cousteumont.

 

Route van Lé buchan – 21,8 km
Gemiddelde moeilijkheidsgraad – weinig technisch: 569 m hoogteverschil en enkele meer technische passages: sportief parcours. Vertrek eveneens mogelijk vanuit de dorpskern van Warmifontaine.

Route van Bois Lahaut – 27 km
Gemiddelde moeilijkheidsgraad: Chemin des morts, Croix de l’homme – plaatsen met een zwaar beladen geschiedenis waar veel legenden de ronde over doen.

Route van les Gruserelles – 32,4 km
Gemiddelde moeilijkheidsgraad – weinig technisch: met een hoogteverschil van 699 m en een afstand van 32,4 km biedt dit parcours een sportieve uitdaging in het mooie bos van Huqueni. Er staan ook enkele didactische panelen langs het behoorlijk lange maar technisch minder zware traject. Vertrek eveneens mogelijk vanuit de dorpskern van Petitvoir.
 

Grande boucle chestrolaise - 70,5km                                                                                              
Moeilijk maar niet al te technisch: dit gevarieerde parcours laat je kennismaken met het grondgebied van Neufchâteau; de buitenste delen van andere onderling verbonden lussen maken er deel van uit. Hoogteverschil: 1441 m. Toegang tot het parcours vanuit Neufchâteau, Cousteumont, Petitvoir en Warmifontaine.

Waar kun je terecht voor de routes?

Bij de Toeristische Dienst van Le Pays de la Forêt d’Anlier kun je terecht voor aanvullende informatie over wandelingen in de gemeenten Léglise en Habay.

Tegen betaling:

- Tarpan-kaart Neufchâteau (met 7 bewegwijzerde wandelingen): € 7,50

- Tarpan-kaart Léglise: € 7,50

- Tarpan-kaart Habay: € 7,50

- Boekje met uitleg ‘Het pad van de ambachten’: € 5

- Boekje met uitleg ‘Rondreis doorheen het planetenstelsel’: € 1

- Mountainbikekaart Neufchâteau: € 7,50

- NGI-kaart Neufchâteau: € 7,50

Alle bewegwijzerde routes staan eveneens op www.randobel.be

Wandeling met natuurgids

 

Elke eerste zondag van de maand, tussen maart en oktober, kun je een wandeling met een van onze gidsen boeken. Reserveren bij Neufchâteau VVV: 048920.18.89

AGENDA 2016

06 maart              Namoussart                       8.30 u.                  De trek naar de nestplaatsen

03 april                Grandvoir                           8.00 u.                  Ornithologische en algemene wandeling

01 mei                  Neufchâteau                     14.00 u.                Genezende planten

05 juni                  Grandvoir                          14.00 u.                Het bos en zijn bomen

03 juli                   Lahérie                                               14.00 u.                Eetbare planten

07 augustus       Petitvoir                             14.00 u.                Geometrie in de plantenwereld

04 september   Massul                                9.00 u.                  Op zoek naar sporen van dieren

02 oktober         Montplainchamps          14.00 u.                Sfeer in het bos

 

Administration communale de Neufchâteau

Grand Place 1
6840 Neufchâteau

061.27.50.90

061.27.50.99

Y29tbXVuZUBuZXVmY2hhdGVhdS5iZQ==